-MaSiH aDa WaKtU_

-MaSiH aDa WaKtU_

Monday, March 18, 2013

Iman. spiritnya Hidup


Aku merasai sangat sentuhan itu,

Aku antara jutaan manusia yang terkesan dengan mu,

Aku antara manusia, yang menjadi saksi akan amal mu yang musleh,

Aku antara insan yang masih terngiang - ngiang kehadiran mu dalam hidup ku saat ini.

Aku antara ikhwah yang di kau telah tanam fikrah yang aku "Imani" kini.

Aku antara rijal yang dapat sentuhan mu, dan lahir lagi ramai orang seperti mu akhi,


" Jalan dakwah ini mengenalkan kita pada jutaan manusia. Masihkah Aku mahu tinggalkan jalan dakwah penuh kemanisan ini? "

“ Dan jangan sekali-kali Engkau menyangka orang-orang Yang terbunuh (yang gugur Syahid) pada jalan Allah itu mati, (Mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka Dengan mendapat rezeki”
(3 : 169)


Aku antara mereka yang lewat dapat khabar pemergiannya,
Sepanjang perjalanan musafir, kerisauan, gundah gulana, di tambah hp habis battery, (maklumat terputus!!), Aku kuatkan dengan bersangka baik walaupun kadang-kadang terdetik, aku panjat dengan doa, moga beliau terus kuat!!

on hp, berderu miss called dan meseg masuk :

meseg pertama di buka,

"Akhi,. . . Akhi IMan ShaFiq baru selesai tangungjawab SHnya . . . Alfatihah"

berderau laju air mata ini tumpah!!

[ Mesej terakhir arwah kepada murabbi beliau ]

"Salam akhi . . Dengan lafaz bismillah arrahman arrahiim . . ana terima tawaran anta untuk bersama-sama jemaah dan untuk "all out" untuk dakwah dan tarbiyyah.. Jzkk akhie kerana bagi peluang ni pada ana.. Ana bagitau sekarang sebab takut nanti lambat-lambat terlupe..."

_________________________________________

Apabila iya hadir dari hati,

"kehidupan mereka yang hidup dengan meng-infaqkan diri untuk TnD, ketika ia pergi, beliau sebenarnya kekal "hidup", "HIDUP", "HIDUP", "HIDUP"
(3 : 169)

"hidup" dalam ingatan kami. "hidup" dalam erti membangkitkan lagi semangat kami untuk menurutimu. Aku mencemburuimu akhi. Baru bercerita gembira akan nikah mu menjelang bulan 5 nanti, rupanya Allah nak hadiahkan lebih berharga dan awal dengan bidadari syurga buat mu rijal Dakwah. Sungguh, bagaimana pengakhiran kami?


Ikhwah Akhwat,


Semangatnya telah meng"hidup" kan mutarobbinya.

Kenangan bersamanya, meng"hidup"kan amal-amal agar kita terus bekerja keras spertinya.

Perginya ia, maka dibalakangnya telah tersedia, 10 mereka yang persis "hidup" sepertinya.

Perginya ia, telah "menyedar"kan ikhwah lain bhawa masa "rehat" buat kita telah berlalu

Perginya ia, ketika Qaedah sulbah itu, beliau antara batu bata di bawahnya, kitalah penerus delegasinya. Betapa besar saham buat golongan Al-Awwalun.

Perginya ia, membuka mata buat dunia, bahawa kita terasa kehilangan rijal dakwah yang telah menjual dirinya.

Perginya ia, ketika TnD jalan mulia yang dipilihnya, Allah! untungnya ia di dalam Husnul Khotimah, berada di landasan melaksanakan sunnah terbesar.

Perginya ia, melahirkan keinsafan yang mendalam buat jiwa-jiwa, agar ruh itu perlu hidup sedekat-dekat kepada-Nya setiap masa, kerana itu sumber kekuatan kita.

Perginya ia, kebanyakan perkara di urus oleh Ikhwah, sehingga keluarganya terkejut, dan yakinlah bahawa Syahadatul Al-Haq yang telah dilakukan sepenuhnya termasuk keluarganya.

Perginya ia, ketika masih bujang ketika di dunia, namun Allah ganjari buatnya tiada tandingan dengan bidadari syurga.

Perginya ia, di imami solat jenazahnya oleh Al-Akh Assodiq, mursyid tanah air kita Ustaz Hasanuddin. Allah hu Akbar.

Perginya ia, membuatkan manusia sekelilingnya cemburu dengan nya, hanya perkara baik yang dibicara tentang ia.

Paling hebat, perginya ia, telah memberi kesan yang mndalam pada semua ikhwah akhwat kita, ada yang belum pernah ketemu beliau namun terasa kehangatannya kerana Ukhuwah kita brteras Ilallah.


Engkau sudah menunjukkan kepadaku dan seluruh ikhwah dan akhawat yang mengenalimu bahawa Tarbiyah & Dakwah itu nadimu . . kami menjadi saksi engkau melakukan tugas Shahadatul Haq di bumi ini . . saksikanlah Ya Allah.

Semoga Allah mengurniakan pahala syahid buatmu akhi . . dan Allah izinkan kita untuk bersembang bersama di dalam Syurga

Aku, engkau si pembaca dan kami akan ikut jejak mu akhi Iman, apalagi yang menyebabkan kita tidak yakin dengan jalan ini! Apakah kita masih ingin culas, tidur memanjang, masih memanjang di muka buku! masih malas untuk baca buku - buku fikrah! Malangnya mereka yang dah baca banyak-banyak buku fikrah, tapi tak beramal. Mereka tak dapat rasa pun betapa bestnya fikrah yang tertulis itu kerana buku-buku itu ditulis oleh orang-orang yang beramal, ditulis dengan peluh dan darah mereka.

Malangnya mereka yang banyak beramal, tapi tak membaca, kerana mereka tak tahu pun apa yang mereka buat sebenarnya. Masih menangguh untuk membawa liqo!

Jalan dakwah ini mengenalkan kita pada jutaan manusia. Masihkah kau mahu tinggalkan jalan dakwah penuh kemanisan ini?


Perginya Akhi Iman, bukti buat kita akan benarnya jalan ini, seharusnya perginya beliau menjadi "Milestone kepada kita untuk all out seperti beliau"Selamat berehat ya akhi...

-Aku menyayangimu kerana Allah-

p/s : Al-Fatihah buat arwah . . . . . . . dan manfaatkan segala "taiko" dalam TnD yang masih ada, kejar dan kerjakanlah mereka selagi mereka dan kita masih ada, . . . . . . hidup, hidupkanlah mutarobbi kita menjadi ME.


No comments:

Post a Comment