-MaSiH aDa WaKtU_

-MaSiH aDa WaKtU_

Friday, March 22, 2013

Air Mata seorang NaqibAIRMATA SEORANG NAQIB . . ..

Kita sama-sama masih teringat ketika kita mula-mula bertemu. Tidak ada yang lebih berbahagia di dalam hati  ini selain melihat wajah-wajah ceria pelajar-pelajar  baru yang begitu bersih dapat menjejakkan kaki ke sebuah pusat pengajian Islam. Memang ayah bonda  menginginkan suatu yang terbaik buat mu. Mahukan engkau menjadi orang yang terpelajar dan berguna  kepada mereka, kepada agama dan kepada negara. Ketika hari pendaftaran, kami sama-sama menjengah diri  melihat muka-muka kalian. Kalian adalah ibarat rahmat  kepada kami kerana dari kaliannya kami mendapat  ketenangan dan kesejukan hati. Bagaimana..? akan kami  ceritakan segala-galanya nanti!  Kemudiannya kalian di heret ke sana kemari dengan  minggu pengenalan. Kalian didedahkan dengan apa yang  ada ditempat belajar yang baru ini. Moga kalian dapat berta’aruf dengan cepat di alam baru ini. Kalian  bersolat jamaah dan berma’thurat sama-sama. Kalian di dudukkan di dalam LDK dan kalian akhirnya menjejakkan kaki ke malam terakhir pengenalan.

Kami masih mengintai-ngintai kalian. Bukan wajah dan  gaya . . .  tetapi watak dan budi. Manakah di antara kalian  yang akan bersama kami? Manakah dalam kalangan kalian  yang akan mewarisi jejak kami?  Memang kami mengetahui dan menyedari,  kalian datang  dengan keinginan yang berbeza. Ada yang ingin mendapat  segulung sijil yang nantinya akan dipersembahkan  kepada ibu dan ayah. Ada yang tertolak kerana ayah dan  ibu menghendaki demikian. Kami faham itu semua… dan  itu semua tidak langsung penting bagi kami.  Kalian didudukkan di dalam “bulatan gembira” akhirnya. Kita  sama-sama saling mengenal, mendengar dan memberi.  Bercerita dan membaca. Berbincang dan bermesra.  Bukankah itu satu titik permulaan yang indah dalam pengalaman hidup kita? 

Kita kemudian bertemu lagi dalam dauroh.  Duduk dan mendengar. . makan dalam dulang bertemu  kepala. Kemudiannya tidur diatas lantar tanpa  hamparan. Kesemuanya menjadi detik manis dan kenangan  yang mungkin sukar dilupakan.

Dari situlah kesemuanya bermula . . .  Kami memerhati dan  cuba mengenal. Siapakah dari kalangan kalian yang sudi  untuk bersama lebih memahami apa yang sedang kami  fikirkan?
Kami hanya ingin mengongsi beban yang sedang kami cuba  pikulkan selama ini. Kami faham ianya begitu berat dan  tidak mampu ditanggung oleh hanya dua tiga kerat  manusia yang lemah seperti kami. Bebannya berat dan  perjalanannya panjang, sumpah panjang. Hasilnya belum tentu diperolehi  di masa terdekat.  Kami berfikir dan berfikir . . . bagaimanakah cara terbaik  untuk mengenali siapa dari kalian yang berminat. Kami  adakan halaqoh . . . kami adakah dauroh . . Jaulah, kami adakan mukhayyam… dan wasail tarbiyah yang lainnya. Semuanya adalah kerana cuba mengenali kalian . . . disamping untuk memberi sedikit sebanyak kesedaran dan  ilmu.

Akhirnya …

Kami telah dikurniakan Allah dengan kalian. Kalian  menampilkan diri dengan semangat dan kesediaan untuk  bersama. Kami begitu gembira. Kami tidak meminta  kalian berbuat demikian. Sedikitpun tidak ingin memaksa. Kami hanya membuka jalan dan peluang setelah  memberi kesedaran sedikit sebanyak. Alhamdulillah atas  segala nikmat dan rahmatNya kepada kita.

Bermulalah satu episod baru dalam hidup kita. Mungkin  kita masih ingat kita mula menjejakkan kaki ke alam baru.. fikrah baru dan ikatan baru. Kalian telah  berjaya memujuk hati kalian untuk bersama dalam gerombolan ini. Gerombolan yang ingin untuk melihat  dunia berubah ke arah Islam.  Kita mula tangkas melayari perjalanan yang sengit ini.  Kita cuba menumpaskan nafsu yang kadangkala mengganggu  dengan cerita indahnya hidup relaks dan seronok. Tapi  kalian telah berjaya menolak itu semua. Walaupun kawan dan teman lain telah lama dibuai mimpi, kalian  kadangkala masih termangu di hadapan kami.. menadah buku dan sedikit risalah.

Segalanya hanya untuk  memahami Islam yang masih banyak yang perlu  dipelajari. Kadangkala teman seronok dihadapan cerita  TV dan VCD, tetapi kita menolaknya itu semua . . . kerana  masa amat berharga bagi kita untuk dibazirkan pada itu  semua.  Kadangkala kawan-kawan enak tidur ditilam empuk  asrama, tetapi kita terpaksa berjaga malam di  mukhayyam hanya semata-mata untuk melatih diri  bagaimana indahnya dapat berkorban untuk sahabat yang  sedang tidur di lantai bumi.  Betapa banyaknya pengalaman yang kalian telah lalui  bersama kami !  Kami cuba memberi apa yang kami terdaya.  Segala-galanya adalah untuk menjadikan kalian orang  yang bermanfaat untuk Islam. Kami merasa kasihan  kepada Islam yang masih menagih cinta dan pengorbanan  dari penganutnya. Islam masih terumbang ambing  dicampak dan diheret oleh manusia liar. Islam yang sepatutnya tinggi masih digilis-gilis dan dipijak  ganas untuk manusia zalim. Siapa yang ingin  membelanya? Siapa yang akan meletakkannya ke tempat  paling tinggi yang sepatutnya.

Inilah yang kami cuba lakukan. Alhamdulillah, kalian  mula sedikit demi sedikit memahami apa yang kami ingin  kongsikan. Walaupun kami kadangkala tidak dapat  berehat sebagaimana orang lain… tetapi ketenangan mula  menjenguk.. ketika melihat kalian mula faham dan mula  melangkah. Denyut nadi perjuangan kalian yang mula  bergerak-gerak sudah cukup menggembirakan kami… lebih  gembira dari sang musafir yang terjumpa kembali  untanya yang hilang di padang pasir !  Tentu kalian masih ingat itu semua. Kalian bagi kami  adalah lebih mahal dari dunia dan isinya. Kalianlah  sumber pahala kami di zaman ketandusan pahala dan bermaharajanya dosa dan maksiat. Bukankah ‘Allah  memberi petunjuk seorang manusia dengan hasil usahamu  adalah lebih baik dari dunia dan isinya’?. Kerana itu  kalian semua lebih mahal bagi kami dari segala harta. 

Mungkin dari situlah kalian dapat faham, bagaimana  susahnya kami kerana menjaga kalian. Betapa banyaknya  harta yang kami curahkan kerana kalian. Betapa kami  terpaksa melupakan masa rehat dan hujung minggu untuk  kalian. Betapa kami sudah tidak mempunyai apa-apa lagi  yang dapat kami berikan kepada kalian semua… semuanya  telah diberikan. Mungkin sekarang kalian telah dapat  fahami. Kerana kalian lebih berharga dari dunia dan isinya !

Sukar kami menceritakan ini semua… terpaksa dan semoga  ianya menjadi pedoman untuk kalian juga. Bahawa hidup  seorang yang tahu di mana Islam berada sekarang tidak  memungkinkannya sempat membina istana dan mahligai.  Tidak memungkinkannya bergembira di setiap hujung  minggu dengan anak isteri. Tidak mungkin berpeluang  untuk menikmati hari-hari perlancongan dan santai  tanpa matlamat dakwah. Tidak mungkin berenak dengan  kenderaan besar dan mewah. Bagaimana ia boleh berbuat demikian sedangkan Islam masih menunggu pendokong yang  akan menyelamatkannya?  Kerana memahami itu semua, kami wakafkan diri kami  untuk kalian. Biarlah manusia lain dengan dunianya . . . namun kita tenang dan gembira dalam alam kita sendiri.  Walaupun orang lain melihat kita dalam kesukaran dan kesusahan hidup, namum itulah kebahagian kita !  Matlamat kami . . melahirkan kader-kader yang akan bekerja untuk Islam. Keinginan kami . . apabila kalian  telah melangkah keluar dari sini . . kalian telah  menjadi manusia muslim baru yang membawa bersama-sama  obor yang akan menyuluh tempat-tempat yang masih gelap  di pelusuk sana. Itulah sahaja matlamat dan cita-cita kami.

Kami tidak mampu memberi kalian kerja yang bergaji  mahal. Kami tidak sanggup menjanjikan jawatan selepas  kalian keluar. Itu semua adalah suatu yang kerdil bagi  kami. Ianya mampu dicari oleh sesiapa walau bagaimana  keadaannya sekalipun. Yang lebih penting dari itu  semua ialah kami tidak mahu kalian tenggelam di dalam  kancah dunia yang sedang bergelumang dengan  materialisma yang tidak mampu diharungi oleh manusia  biasa. Kerana itulah kami cuba bekalkan kepada kalian  dengan kekuatan dan kefahaman. Lebih dari itu, kami  mahukan kalian menjadi manusia yang akan membawa  manusia lain untuk bersama-sama dalam perjuangan kita yang masih panjang.  Kami cuba sedaya upaya untuk mengajak kalian memahami  bahawa apa yang kita buat ini bukan kerana tempat  belajar kita. Bukan kerana wajib atau ingin menjaga  hubungan dengan pensyarah. Bukan kerana markah atau  prestasi. Kami cuba memotong tali-tali yang mengikat  kalian dengan itu semua. Kami membawa kalian ke luar  sana berjumpa dengan mereka yang telah mendahului  kita di atas jalan ini. Melangkah ke luar negara..  berjumpa dan mengambil pengalaman mereka. Mereka semua  adalah se-jalan dengan kita.. berjuang menegakkan  fikrah yang sama!

Perit letih kami tidak sia-sia. Kalian mula melangkah  ke garisan-garisan akhir bersama kami dengan sabar dan tekun. Kalian langsung tidak menunjukkan rasa jemu dan  bosan. Walaupun telah ada dalam kalangan kalian yang telah  kecundang setelah beberapa lama, namum kalian masih  thabat teguh. Kalian mula faham bahawa kerja kita  perlukan disiplin yang tinggi. Kerja kita perlukan  jamaah dan ketaatan. Kerja kita perlukan syura dan  perbincangan dengan naqib/naqibah yang telah begitu lama memimpin tangan kita sejak kita masih  bertatih-tatih di permulaan perjalanan. Kerja kita  memerlukan kita tidak putus dan bersama dengan jamaah di mana saja kita berada.  Di saat berpisah, itulah harapan kami. Gembiranya hati  kami melepaskan kalian menuju ke destinasi  masing-masing. Betapa inginnya hati kami untuk mendengar deringan telefon dari kalian . . menceritakan  pengalaman baru kalian di kampung dan kawasan masing-masing . . setelah mendapat title baru bergelar  ‘DA’I’. Betapa tak sabarnya kami ingin menatap tulisan  dari kalian . . bercerita bagaimana kalian telah mula  mengumpul mad’u-mad’u baru ditempat kalian.

Betapa  gembiranya kami nantinya mendengar kalian mula ke  sana-kemari mengikuti program bersama ikhwah dan  akhawat di tempat baru kalian. Kami tidak dapat  bayangkan bagaimana gembiranya hati kami bila  mendengar naqib/naqibah baru kalian begitu memuji  kesungguhan dan semangat yang kalian tunjukkan. Ketika  itulah kami akan mengurut dada gembira . . .  airmata kami  berlinangan kegembiraan . . betapa tanaman kami telah  menghasilkan buah. Usaha kami selama 3 tahun kalian  bersama tidak sia-sia !

Hari berganti hari. . kami di sini terus dengan  kesibukkan melayan adik-adik kalian yang terus tiba  semester demi semester dan cuba untuk menjadi pelapis  kepada kalian. Mereka bersemangat untuk meneruskan apa yang telah dilakukan oleh kalian. Mereka masih ingat  ketika kalian bersama-sama mereka di usrah, tamrin, dauroh dan mukhayyam. Mereka masih ingat. . kalianlah yang mendidik mereka dan mengasuh mereka sedikit  sebanyak. Kami terus membantu mereka sekadar kemampuan  kami ini . . agar mereka menjadi seperti kakak-kakak dan abang yang telah tamat belajar. Hari terus berganti . . . kami masih menunggu sepucuk  warkah atau sedering telefon . . . atau sepatah salam dari  musafir yang pulang. Namum bayangan masih kelam. Hari berganti minggu dan minggu berganti bulan. Hati  kami mula bimbang. Apakah yang telah terjadi kepada anak-anak kami yang telah pergi?  Kami mula bertanya kepada musafir yang lalu. . . atau  kepada ikhwah dan akhawat yang berjiran . . dimana  anak-anak kami . .  pernah terdengar ke si anu dan si anu? Jawapan negatif membimbangkan kami tentunya.

Kini beberapa bulan berlalu sepi tanpa berita. Bagi  kami . . cukuplah tempoh yang bernama bulan untuk menghancurkan sedikit semangat dan pegangan kita. Hati kita sentiasa di intai syaitan. Tidak ada manusia yang boleh mendakwa dia akan kuat tanpa jamaah. Tidak akan ada kambing yang tidak keseorangan yang tidak di makan serigala bila keseorangan . . kerana memang serigala ada di mana-mana. Paling kurang kita akan mula hilang ketajaman sensitif terhadap matlamat kita. Kita sudah boleh mulai lupa tujuan dan halatuju hidup dan perjuangan kita. Suatu yang begitu membara di dalam hati kita ketika kita bersama dulu mula pudar dan tinggal dingin. Satu demi satu berita kami terima mengenai hal kalian . . .  jika ketika berpisah kami menjangkakan kami akan menitiskan airmata kegembiraan mendengar ketangkasan dan keaktifan kalian… tetapi … titisan sebaliknya mula mengalir..

Apa yang telah terjadi kepada kalian? Apa yang telah kalian lakukan? Kami mula sebak . . .  ketika huruf-huruf ini disusun, kami tidak dapat menahan air mata lagi. Bersama baris-baris yang keluar… kami iringi dengan cucuran yang tidak dapat ditahan..! Ianya bukan satu buatan. Ianya bukan rekaan satu cerita dan cerpen. Ia adalah satu kenyataan yang telah berlaku beberapa ketika lalu dan . . . air mata ini masih panas. Ianya adalah perasaan sayu kami bila harapan telah mulai berkecai. Satu demi satu harapan bangunan yang kami bina dan kami atur batu bata negara Islam dan khalifah yang kami inginkan berantapan jatuh di hadapan kami. Kalau dahulu kami harapkan kalian akan menjadi tangan-tangan yang akan bersama-sama mengangkat batu batu yang lebih berat dan menjadi pembina bangunan ini… kini segalanya hampa. Tanpa kami sedari, ada di kalangan kalian yang mungkin terasa amat gembira terlepas dari alam kita. Ada yang merasakan dunia dakwah suatu yang menghimpitnya.. suatu yang mengurungnya. Barulah kami sedari rupanya selama ini, itu semua adalah sebuah lakunan. Ada antara kalian rupanya sudah tidak ingin lagi bertemu muka dengan kami. Rupanya dulu kami adalah penyibuk yang mengganggu hidupnya. Sekarang dia telah bebas.

Kami mula kecewa . . .  kami mula berfikir . . apakah dosa kami. Kami hanya menghulurkan tangan untuk memimpin kalian mengenal sedikit tanggungjawab kita semua . . tanggungjawab dakwah dan amal Islam. Kami gembira kerana sebelum kalian keluar.. kalian telah memahami itu semua.. tetapi sekarang kenapa ini semua tiba-tiba berlaku? Kalian datang ke sini… tetapi muka kamilah orang yang paling tidak ingin di lihat dan ditemui. Apakah kalian telah mencampakkan kasih sayang yang telah kami berikan selama ini. Apakah muka kami begitu buruk untuk dilihat? Apakah suara kami begitu menyakitkan untuk disapa?. Jika kalian datang dari jauh kerana sesuatu subjek dan untuk mengutip markah bagi sekeping sijil, apakah pelajaran-pelajaran yang sama-sama kita pelajari di usrah dan dauroh sudah tidak bernilai dan tidak berharga? Atau apakah kalian telah melayakkan diri untuk dipanggil anak derhaka? Kalian segera berlepas pulang. Kami hanya mendengar si anu telah datang. Tanpa sepatah salam kami terima, mungkin ia terlalu mahal untuk dikirim. Tiada helaian kertas ditinggalkan.. mungkin dakwat pena terlalu berharga untuk dicoretkan.. Kami hanya mendengar dengan hiba dan air mata mengalir lagi.

Masa berlalu… dan kami mula berfikir sendirian. Mereka terlalu sibuk. Mereka ada urusan sendiri. Mereka sedang masuk ke alam kerja. Walau ada di kalangan mereka kami bantu untuk meneruskan kehidupan mereka… mencarikan mereka kerja dan tempat pengalaman. Namum setelah berjaya . . sepatah perkataan pun tidak didengari. Mungkin terlalu sibuk dengan pekerjaan.

Alhamdulillah. Kami sekali lagi menjadi hampas yang dicampakkan ke tong sampah! Kami tidak inginkan pembalasan. Kami tidak pahala dari kalian. Cukuplah Allah sebaik-baik pembalas. Apa yang ada di sisi Allah adalah lebih baik dan kekal. Kami akan tetap begini hingga ke akhir hayat.. selagi Allah masih memberikan kekuatan. Kerja kami ialah mengumpul tenaga-tenaga orang seperti kalian, memberi sedikit sebanyak ilmu dan kefahaman, mendidik apa yang terdaya agar ada tenaga baru untuk Islam. Kami tidak inginkan harta kalian, tidak perlu kepada pujian dan sanjungan kalian. Tidak berhajat ingatan dari kalian, tetapi kami hanya mahu mendengar kalian telah menyambung dan menjadikan kerja Islam sebagai sebesar-besar tugas. Kami hanya mahukan dari kalian menghidupkan jiwa-jiwa manusia yang telah mati. Itulah tanda kesetiaan kalian terhadap kami. Sebenarnya itu adalah janji kalian kepada Allah bila kalian berjanji untuk bersama kami. Allahlah yang akan menuntut janjiNya dari kalian.

Ketika kami mendengar ada di antara kalian mula terlupa atau melupai tugas ini, maka kamilah orang yang mula-mula menangis. Kalian tentu faham bahawa tanda awal ialah bila kalian tidak lagi bersambung dengan jamaah. Bila ada antara kalian yang merasakan kalian mampu hidup sendiri, kalian sebenarnya kalian telah silap. Hidup sehari tanpa jamaah dan tanpa kerja Islam bermakna kalian telah meranapkan harapan kerja besar kita. Dan tanda awal putusnya kalian dengan jamaah ialah bila kalian sudah tidak mempunyai naqib dan usrah. Tanda awalnya apabila kalian telah mula membelakangkan naqib/naqibah dalam membuat keputusan dalam hidup kalian. Apakah kalian merelakan diri kalian untuk menjadi peranap kepada cita-cita Islam kita.? Apakah kalian tidak takut kepada balasan Allah bagi mereka yang meninggalkan tugas ini?

Biarlah kami berhempas pulas di sini.. berhujan berpanas dan berembun. Mengorbankan masa rehat dan wang ringgit kami demi melahirkan orang seperti kalian. Biarlah kami terus begini…walaupun kami tahu mereka semua juga mungkin akan menjadi seperti kalian. Biarlah kami terus berusaha .. melahirkan anak-anak yang akan menderhakai dakwah dan tanggungjawab Islam! Ingatlah.. kerja ini bukan hanya dengan angan-angan dan azam semata. Cukuplah kalian layak dipanggil anak derhaka bila dakwah dan amal Islam hanya menjadi angan dan azam. Betapa ramainya orang yang mampu berangan dan berazam seperti kalian ! Tapi dimana usaha dan curahan tenaga? Siapa yang akan ke medan, menarik tangan-tangan manusia yang sedang hanyut jika semua hanya berangan dan berazam untuk menarik?

Alangkah mudah berangan dan berazam! Bebanan perasaan yang kami pikul sebenarnya lebih berat dari bebanan tugas ke sana ke mari mengendali program dan mendidik kalian. Apa sangat berat berjaga malam, membelanjakan ringgit dan berceramah dan mendengar masalah kalian jika hati kami gembira melihat hasilnya. Apa sangat itu semua jika hati bahagia melihat kalian menjadi orang yang akan mewarisi kerja yang telah kami buat. Kesemua berat dan beban hilang dan tak mungkin terasa setelah melihat kalian telah menerangkan bumi yang gelap seluruh pelusuk bumi.

TETAPI… sekarang kami telah kehilangan segala-galanya. Ketenangan yang kami ingin cari melalui pengorbanan ini telah juga hancur. Bahkan ianya lebih berat dari bebanan fizikal danmaterial. Kami telah melalui beberapa generasi kalian. Pengalaman akhirnya menyimpulkan kepada kami bahawa kami hanyalah manusia tak berguna dan pengganggu dalam hidup kalian.

Ketenangan hati yang kami ingin hirup dari usaha mentarbiyyah kalian hanya menambah luka yang telah ada… Apakah kalian sedar?

Kami iringi kalian dengan doa dan airmata. Pergilah kalian dengan sijil yang telah diperolehi dari sini untuk menjenguk dunia yang tiada bertepi. Harungilah hidup demi mencari ketenangan dan kebahagiaan melalui jalan yang kalian pilih sendiri. Kami tetap memilih  ketenangan dan kebahagian melalui jalan kami sendiri. Walaupun kalian telah melukai hati kami… kami hanya  akan menyalahkan diri kami sendiri. Mungkin kamilah yang menyebabkan kalian jadi begitu. Mungkin kami belum memberikan yang terbaik untuk kalian. Mungkin kami belum mengorbankan apa yang sepatutnya kami korbankan. Mungkin.. kami lah yang bersalah.! Kini segalanya hanya tinggal kenangan. Kami tidak mengharapkan kepada kalian lagi. Jika kalian mahu terus hidup sebagaimana manusia lain… teruskanlah. Bahkan jika kalian mahu menjadi manusia yang jauh berlainan dari kami… teruskan. Moga Allah mengampunkan kami dan kalian.

TAPI ingat ! Dakwah tidak memerlukan kalian untuk hidup. Dakwah adalah satu yang kuat dan kukuh kerana ia berhubung dengan Allah Yang Maha Perkasa. Kitalah yang memerlukan dakwah. Dakwah boleh bersama orang lain jika kita enggan. Tatapi apa ertinya hidup kita tanpa dakwah? Dakwah adalah nyawa dan roh kita. Jika kita berpisah darinya…. Kita sebenarnya telah mati ! Kita akan terkulai layu ibarat bunga yang telah dipetik dari pokoknya !

Tinggalkanlah kami menangisi anak-anak yang telah pergi. Anak-anak yang telah mencampakkan kasih sayang yang cuba kami hulurkan. Mungkin cinta kami tidak seindah dunia yang menunggu diluar sana. Biarlah cinta itu dikutip oleh manusia lain yang tahu menilainya. Apakah kalian tidak mengerti ini semua… apakah cinta kami tidak bermakna untuk kalian. Adakah ianya terlalu murah. Kami berkorban untuk kalian lebih dari anak dan saudara kami sendiri, kerana bagi kami tali akidah dan fikrah lebih kukuh dan erat dari tali kekeluargaan. Kalian lebih kami sayangi dari saudara sedarah daging dengan kami. Kami berikan apa yang terbaik apa yang kami ada. Kerana kami tahu.. kalian adalah penerus generasi da’I yang hampir pupus. Apakah kalian tidak merasainya? Memang kami tidak memberikan makanan yang mahal-mahal untuk kalian. Kami tidak membelikan pakaian indah untuk kalian. Tetapi apa erti makanan dan pakaian jika kalian hanyut di alam sesat jahiliyyah..?

Hayatilah kata-kata Imam al-Syafie: “manusia sebenarnya ialah yang merasai kecintaan yang diberikan kepadanya walaupun sebentar”.

Berapa lamakah kecintaan yang telah kami berikan kepada kalian . . . apakah kalian tidak merasainya? Kalian melihat kami tersenyum… ye.. senyuman yang kami buat-buat untuk mengubat rindu kepada kedamaian semalam yang telah tiada lagi. Senyuman untuk menandakan kami masih mampu berlakun dengan hati yang telah disiat-siat. Berilah senyuman kepada kami, hulurkan tangan kalian untuk kami salami…. Tetapi hati ini tidak mungkin terubat tanpa penghayatan dan penunaian janji yang telah sama-sama kita buat semasa kita di sini! Cukuplah… kami hanya akan bersama dengan yang memahami dan merasai cinta kami. Bagi mereka yang mempunyai kekasih lain… pergilah.. semoga kekasihnya akan memberi kebahagian dan ketenangan untuknya. Bagi kami… di jalan dakwahlah kasih awal dan akhir kami. Jika kami sendiri futur akibat apa yang telah kalian lakukan, maka bersedia kalian untuk menerima sahamnya.

Kalian telah mengecewakan kami sedikit sebanyak. Kalian telah menyebabkan kami tidak percaya lagi kepada manusia… hingga sampai satu ketika.. kami merasakan sudah tidak wujud lagi harapan di dunia ini. Apa tidaknya.. keseluruhan anak-anak kami tidak dapat meneruskan usaha kami? Jika itu yang berlaku kepada yang awal… maka bukankah sama pada yang akhirnya? Tolong … jangan jadikan kami futur.. berilah harapan. Moga adik-adik kita di sini dan di luar sana dapat menghirup sedikit dari limpahan cahaya Ilahi yang kita sama-sama tidak ingin padam.

Wassalamu’alaikum.

CATATAN SEORANG NAQIB YANG MASIH SETIA MENUNGGU MU, DAN MOGA KITA DAPAT MEMIKUL TUGAS BERAT INI BERSAMA.

Dan air mata ini turut bercucuran membasahi keyboard laptop. . . . Thabatkanlah kami, jadikanlah Tarbiyah dan Dakwah itu nadi buat kami. Moga memberi pedoman kepadaku dan ‘anak-anak’ku, dan bekas ‘anak-anak’ ku serta cucu dan cicit gerabak ini.

No comments:

Post a Comment