-MaSiH aDa WaKtU_

-MaSiH aDa WaKtU_

Friday, March 1, 2013

Akh itu menyentuhi Qalb Akhnya #1

[ Dalil, seorang Akh yang kini boleh berkata dengan Amalnya ]


Di sebuah progrm Tarbawi, Akh (A) meminta izin dari masul program untuk kerehatan, kerana penyakit yang mengidapnya datang berulang,


Maka, untuk tidak mnyusahkan ikhwah yang lain, Akh (A) mengambil keputusn menerjunkan diri ke dalam kereta (sebab masih awal pagi lagi, nak kena tunggu klinik buka) hingga tertidurlah iya.


Betapa obsesnya Ikhwah yang lain, tidak sama sekali merelakan Akhnya futur dan tak rela dan tak nak ada dalam kamus hidupnya kalimah gugur dari jalan Dakwah ini hakikatnya, lantas berlakulah travelog explorace mencari Akh (A) ini (mungkin masul terlupa bagi tau kot, kerana masalah ummat lain lagi banyak dan lebih penting dihadapankan)Call dan mesej beeterusn, doa tak pernah padam, Bukan Akh(A) tak nak respond, tapi beliau tertidur, tidur yang lama seakan Ummat tak de masalah!!Sehingga, masuk 1 masej yang mengiurkan ukhuwah itu :

"Akhi, tolongla angkat hp anta, dalam masa 10 minit, kalau tak respond, kami call polis! Plz akhi"Tatkala berjaya didakap Akh(A) ini, ramai yang dtng menjengah sehingga akhirnya Akh(A) bersuara:

"Afwan ikhwah, sebenarnya sama sekali tak nak menyusahkan antum, tak sangka jadi mcm ni"Reply seorng Akh :

"Akhi, memang Ikhwah itu dilahirkan untuk menyusahkan Akhnya yang lain"Reply Akh ke-2 pula:

"Akhi, inilah peluang kami nak rasa susah untuk anta, lepas ni, nurse2 pula yang ambil alih tugas pahala kami"Serius! Sejak itu, Akh(A) itu bertambah CINTA dengan Tarbiyah dan Dakwah.Apa! ingat ikhwah itu seperti malaikat, ia juga perlukan penyentuh hati untuk terus Thabat!!

Akh itu juga memerlukan doa - doa yang ikhlas dari ikhwahnya yang lain.Ramai yang mengikuti gerabak TnD ini, namun berapa ramai yang betul - betul CINTA dengan TnD.Tanda CINTA dengan TnD, seseorang Akh itu akan "push to the limit", untuk tidak miss dari wasail tarbiyah (usrah, daurah, mukhym dll) walau apa keadaan dan akan laksanakan SH bersungguh!!(kisah benar)

No comments:

Post a Comment