-MaSiH aDa WaKtU_

-MaSiH aDa WaKtU_

Friday, August 26, 2011

Bedah : Hadiah ini untuk Mu

Nota :  Pastikan anda menonton Video di bawah ini terlebih dahulu sebelum membaca post dibawah, atas asbab itu sahajalah,ia membolehkan kes Bedah Video ini boleh beroperasi pembedahannya dengan Baik

Awasan : Perlu menontonnya dengan mata hati, sekalipun penglihatan terbatas, cukuplah sekar mendengar Dialog suara dibawah, kerana ia boleh menggamit jiwa yang mendengar dengan mata hati

Perhatian : Penulisan analisa ini melalui kajian pemerhatian si Blogger ini sahaja, tetapi relevan!!

video

Bagaimana perasaan anda yang menonton?

Terharu bukan?

Sedih bertisyukan baju?

Lagi zukk bukan, andai dihayati seorang diri?

Jika anda melihatnya dengan Emosi, maka boleh follow baca di bawah.

Andai masih menonton dengan Rasional, beginilah. . . bayangkan si ibu tadi (Ibu anda), anak tadi (Diri anda).
Kemudian tonton semula. Iyeah!

Baik, ana ingatkan semula, ianya adalah melalui analisa si mutarobbi ini semata.

Seingat anda, berapa banyak barang yang kita memberi berbanding menerima?

Pasti ada yang berkata:
"ana di beri lagi banyak berbanding menerima", tak kurang ada yang pro berkata, "weih... mestilah menerima, Iman dan Islam tu", ada juga ahli sains Tulen yang bermonolog, "Oksigen der, for sure r daripada Allah, kalau tak bagi, tak bernafas kita", juga ada insan yang berdialog dengan alat yang sedang dia guna untuk baca blog ni, hu "Hmm... meme sepatutnya kita banyakkan memberi daripada terima, tapi. . .  ana rasa lagi banyak terima kot, biasiswa, jam A-polo, handpone sekali 3 termasuk E-Phone, makanan lebih berlaukkan EFC (Edy Fried Chicken) orang bagi".

Iye, ana tak nafi kan semua di atas, bahkan betul dengan tepat semuanya, 4 Flat ana bagi, kalau SPM tu, BI ana bagi A+ sokmo.

P.O.I sir,

Ismahli,

Izin laluan yang berhormat,

Sebentar !!, sebelum ada yang lebih banyak yang mencelah

Mari ana cuba bawakan berpaksikan idea ke lorong yang sama, yang kita semua sebenarnya hargai dan boleh jadi, masa itu kita kasih dan berkasih sayang, hingga mereka yang kita hadiahkan tersebut jatuh hati, terbuka hati, luahan hati, perasan hati, bahkan sehingga lagi mudah dekatkannya dengan Ilahi.

Bukankah, dalam bulatan Gembira kalian bertujuan mendekatkan diri pada Ilahi !!

Tidak lari, kita masih dalam konsep yang sama, iaitu "Tangan di atas(pemberi) lebih baik daripada tangan di bawah(Menerima)"

Apabila mula ada bibit jatuh hati (antaranya bagi hadiah), Maka, bukankah lagi mudah untuk dia beri perhatian pada kita? dan hadir ke Bulatan gembira lagi mudah, hingga siap bertannya bila! Ironinya, bukankah selepas peristiwa ini, lagi mudah untuk membina dan dekatkan dirinya bersama kepada Ilahi?

Ana mengambil Diolag salah seorang di atas,

"ana rasa lagi banyak terima, biasiswa, jam polo, handpone sekali 3 termasuk E-Phone, makanan lebih berlaukkan EFC "


Bagai mana jika Biasiswa JEPUN RM5000 tersebut, kita gunakan sebahagiannya untuk membelikan hadiah kepada anak buah yang kita sayang? (sebahagian je bukan separuh dan tak banyak sangat pun), For sure cair dan kerinduan, raikanlah dalam ulang tahun kelahirannya,

Bro : "Ala gondel-gondel adik, adik minat calour warna apa? (sms)
Logam 1 : "Hmm, warna Unggu bang, kenapa?"
Bro : "hah, abg suka warna biru cair, ingat nak bagi hadiah sikit birthday adik minggu depan =). "
Logam 1 : Oh. . .  Ok
Masa ketemu
Bro : "ni abang bagi hadiah, Al-Quran terjemahan, tapi abg gabungkan calour kesukaan kita sama-sama, Unggu + Blue cair jadi warna Biru pekat, suka tak =) "
Logam 1 : Wah!! (wajah keta'juban dan kecairan, jika sebelum ni si logam tadi balas pendek msg, kali ni dia yang akan merindui anda dengan memulakan sms pulak)


Bagaimana dengan Jam tangan A-Polo tersebut,kita main tukar - tukar dengan anak buah kita

Bro : "Man, boleh tak Man pakai jam abang sebulan, abang pakai jam Man, baru terubat rindu abang, tengok jam teringat Man =)".
Logam 2 : hmm, tapi ana tak de jam, huhu
Bro : "Oh iye ke, pakai lah jam abang ni, nanti ridu abg, selalulah tengok jam tu, dalam muhasabah waktu dapat ingat abg sekali, huhu
Logam 2 : "hah iye ke!!, wah!! (baiknya anta-anta yang buat macam ni)
sekadar dialog (macam pandai mengayat je, jangan risau ana salurkannya untuk ikhwah jak, ekk)


Bagaimana dengan 3 Handphone itu kita :

Bro: "kecian akh handphone anta bersalotep 3cm dah ni, meh pakai ana punya E-Phone yang baru beli 3 hari lepas, daripada ana simpan je, tak berjalan pahalanya",
Logam 3: "wah! jangan susah-susah akhi (sambil tangan mula membelek& meraba-meraba isi E-ph)


Bagaimana makanan EFC itu kita :

Bro : "Adik, bilik no. berapa?
Logam 3: "err. . . kenapa abg, saya nak keluar dah ni"
Bro : "oh iye ke, abg bawak *FC ni, ingat nak ajak makan sekali =)
Logam 3: "Wah! boleh . . .boleh abang, kebetulan saya nak keluar pegi makan, tapi abang dah bawak, *FC pulak tu, huhu, bilik saya no. ____
Bro : "Orait~" (anda dah tahu bukan no. biliknya lepas ni)


Bagaimana jika hadiahi mereka yang anda sayangi dalam doa-doa, dengan cara tambahan begini :

Bro : "Adik, raya ni dah beli tiket balik kg. belum?"
Logam 4 : "belum r bang, study stido dan ke studio, tak sempat la nak beli"
Bro : "oh,rumah adik kat perakkan!, jom kita gerak sama-sama naik kancil JHY"
Logam 4 : "wah! jimat la macam ni, no problem, nanti apa-apa contact yup abng"
(hari peristiwa dalam kenderaan)
Logam 4 : "Abg. . ., kat Perak, rumah keluarga abg ke?"
Bro : "tak de la, hantar adik ke rumah la"
Logam 4 : "Hah!!"
Bro : Iye~ , nak pastikan adik sampai dengan selamat, sambil-sambil tu dapat kenal keluarga adik =)
Logam 4 : "Wah!! kalau lah ada abang saya macam ni"
Bro : "Abg kan abang adik~"
Logam 4: "Senyum memalu" (maka rancak dan mudah la perbualan anda tentang apa sahaja topik, sehinggakan peristiwa ini tidak boleh dilupakan oleh mana-mana manusia yang terjebak dengan pendekatan ini)

Iyeah!!

Mesra bukan kepalang bukan kisah di atas!!

Tetapi itu kisah mereka, kisah anda berbeza, bagi yang masih baru dalam menDF, kreatifkan, aktifkan, saksikan, aplikasikan segala kudrat, bukan untuk diri semata, tetapi atas sayangnya kita kepada saudara kita yang lain.

Meniti sirah Ar-Rasul, bukankah Rasulullah juga menggunakan dengan cara menghadiahkan juga kepada keluarga kerabat yang di sayanginya, dengan membuat jamuan makan pada peristiwa awal Kerasulan baginda!! bukan sekali di jamu makan kepada keluarganya, tetapi 2 dan 3 kali sehinggalah antaranya ada sedikit yang beriman, seperti Ali b. Abi Tolib"

Ada kesannya juga bukan, kesan ini pasti membuahkan Hasil!

hadiah = Pengorbanan

Maka setiap usaha perlukan pengorbanan, perlu juga dalam bentuk penghargaan dengan memberikan hadiah

Yakinlah dengan Hadis Nabi ini :

"Berilah hadiah sesama kamu, pasti kamu akan berkasih sayang."
(Al-Mukjam Al-Awsat : 7448)

P/S :
Binalah tautan hati,

"Jangan lah bersedih jika diri tidak dihargai, tetapi bersedih lah jika diri kita tidak boleh menghargai orang lain, lagi parah + kritikal thingking kalau tak berharga" huh!
(ku dengar di IKIM[dot]fm pilihan utama dunia pagi tadi)
Frecuancy IKIM: Johor - 106.2 (Promote pahala sekejap, Iyeah!)

2 comments:

  1. wah...basically..terharu sehingga meleleh air mata dan hingus(ok..ini majaz..huhu..)..vid yang kena tepat pada batang idung...25 rmdn=25 ogos...besday gue tu..huhu...yup...memberi itu melapangkan dada..menambah pahala..dan mengeratkan hati sesama...wah..rasanya inche gabbana pernah sebut pasal teknik df nih..huhu...angelwearsgucci

    ReplyDelete
  2. huhu, itu otai telah berjinak lama dalam Dunia DnT ni,
    Adam Efendy namanya, banyak pahalanya dgn perkongsian daripadanya. . cemburu ana, tapi ana berusaha untuk menghala dalam skop "Bedah", aplikasinya dalam "Bulatan gembira", "Game fesilitator", "Tazkirah", "game dll",
    mudah2an Allah memberi kekuatan,
    Jahiliyah tirani rancak dan teratur dalam penggunaan media, sayang dan rugi jika kita tidak menyumbang kebaikan dalam blog lagi rugi dalam blog hanya menceritakan kisah peribadi semata.
    wallah hu'lam

    ReplyDelete