-MaSiH aDa WaKtU_

-MaSiH aDa WaKtU_

Monday, September 2, 2013

Tiada keuzuran


"Tiada keuzuran untuk beramal (berjihad) di jalan Allah !" -(Syed Qutb)

 
Sampai bila kita ingin beralasan?

"Ana tak macam anta akhi, takde kenderaan, jadi datang liqo lewat selalu tak pe la ye,
"Afwan akhi ana kena menoreh tolong adik ana, jadi daurah ana tak dapat datang akhi,
Afwan akhi, ana tak pandai bercakap, tak boleh jadi murobbi, kahwin tak pe! pulak!"

Renungilah kisah Nabi Allah Musa, yang ada kekurangan dalam berkata - kata, namun tidak menjadikan kekurangan itu sebagai alasannya.


Sampai bila kita ingin terus sebuk dengan cita - cita peribadi kita?

"Afwan akhi, ana habiskan study medic ana dulu beru ana join tarbiyah - tarbiyah ni ye, akhi nanti bila ana dah ada klinik sendiri,  dah jadi Doktor, baru ana join tarbiyah, usrah ye.. Akhi, bila ana dah ada pendapatan atas 10K, baru ana all out dalam Dakwah ye...
 
ketahuilah Ikhwah... tatkala berfikir akan Ummat lebih banyak dari diri sendiri, di kau akan masyhur di langit Ilahi, pahala fikirkan ummat lebih banyak daripada fikirkan diri sendiri akhirnya Ummat ada resolusi"Sampai Bila kita ingin terus mengejar dunia?

"Tak akan habis akhi, anta akan penat jika kejar, dulu nak nokia 3310, kemudian keluar Iphone, beli Iphone, bila keluar I Pad, beli Ipad, keluar samsung S4, kejar, kumpul duit dapatkannya.... penat kan kejar dunia,

ketahuilah ikhwah, tidak akan pernah habis kalau mengejar dunia, namun kejar akhirat, dunia akan mengikuti mu, bacalah kisah sahabat!! "


Sampai bila kita ingin katakan, kita belum sedia?

Maka sedikitlah para daie, boleh jadi tiada daie atas muka bumi ini jika semua beralasan sedemikian, "ana belum sempurna"!!


Sampai bila kita ingin terus berkata "perubahan itu beransur - ansur?" 

"Relax lah, perubahan ansur - ansur, buang main game dulu, nanti baru fokus tinggalkan baca anime, bila selesai tu, baru fokus tinggalkan couple, pah tu bla...bla..bla.
 
Analogi : "Jika api lilin di atas jari anda, anda mahu mngelak terus secara total, atau gerakkan beransur - ansur! Jadi apatah api Neraka!!"

"Perubahan" itu bermula sekarang sekarang sekarang sekarang !!No comments:

Post a Comment